Nieuws

Zoveel materialen, wat betekenen ze nou?

Zoveel materialen, wat betekenen ze nou?

Het kan zijn dat u een materiaal of woord tegenkomt op een productpagina en denkt: ''ik ben hier niet bekend mee''. Om u op gang te helpen leggen we hier een aantal van deze woorden uit. Het zou natuurlijk best irritant zou als u al deze woorden op zou moeten zoeken iedere keer als u een product tegenkomt. Hiermee brengen we alles samen en zetten we het op één plek voor u!

 

Decorpapier: Decorpapier is speciaal papier waarmee het oppervlak van hechthout voor meubelen, vloeren of wandpanelen wordt veredeld. Omdat de optische kwaliteit van het eindproduct hierbij doorslaggevend is, worden hieraan de hoogste eisen gesteld.

Grenen (hout): Het Nederlandse woord grenen wordt gebruikt voor hout van diverse Pinus-soorten, met name het hout van de groven den (Pinus sylvestris). Het wordt ook wel aangeduid als "grenenhout".

Hars: Hars is een taai, kleverig, plantaardig product dat voornamelijk gewonnen wordt uit naaldbomen. Er zijn ook verschillende kunststoffen die harsen worden genoemd. Voorbeelden van zulke kunstharsen zijn polyurethaanhars en epoxyhars.

MDF: MDF is een plaatmateriaal wat opgebouwd wordt uit kleine houtvezels die samen worden geperst. Als bindmiddel wordt er een hars gebruikt. Dit plaatmateriaal wordt veel gebruikt voor het maken van meubels en andere interieur toepassingen.

Melamine: Deze materiaalsoort is vooral bekend van servies zoals borden, schalen en bekers. Wellicht ben je al eens in aanraking gekomen met dit materiaal zonder te weten dat het melamine is. Onder melamine servies verstaan we borden, schalen en bekers van kunststof. Let op dat je dit materiaal niet verwart met plastic. Plastic is een kunststof soort, maar kunststof soorten zoals melamine vallen niet onder plastic. De kunststof soort melamine staat bekend om de nagenoeg onbreekbare en krasvrij eigenschappen. Maar ook vanwege de extreem lange levensduur. Genoeg redenen dus om deze kunststof soort ook voor de afwerking van meubels te gebruiken. 

PE: PE, ook wel Polyetheen genoemd, is een polymeer en is een kunststof. Deze kunststof is het meeste gebruikte kunststof ter wereld. Polyetheen wordt ook wel afgekort met PE. De oude naam van deze kunststof is polyethyleen, deze naam wordt in de praktijk nog veel gebruikt. PE bevat vrijwel alleen koolstof en waterstof. Hierdoor komen tijdens een verbranding geen giftige stoffen vrij. PE wordt onder andere gebruikt als grondstof voor het maken van emmers, maar ook tassen en speelgoed.

PS: Polystyreen is een van de meest gebruikte stoffen voor het maken van plastic producten, zoals verpakkingsmateriaal en wegwerpservies.
Polystyreen zit in producten omdat het goedkoop is, goed tegen water kan en lang meegaat. Dat polystyreen lang meegaat is ook een nadeel, want het is moeilijk biologisch afbreekbaar. Het vergaat dus niet snel in de natuur. Hierdoor kan plastic afval van polystyreen lang in het milieu rondzwerven.

PU: Polyurethaan is een erg zacht en flexibel materiaal. Het is opgebouwd uit allemaal kleine cellen. Dit komt omdat het een verschuimd materiaal is. Dit geeft het een open celstructuur. Deze open cellen zijn gemakkelijk in te drukken en kunnen daarna ook weer terugveren naar hun oorspronkelijke vorm. Deze eigenschap zorgt ervoor dat het erg bruikbaar is voor toepassingen waarbij comfort van belang is. Daardoor is de meest bekende toepassing van pu-schuim in matrassen en in meubilair zoals kussens. 

Zeegras: Zeegras is een 100% natuurlijke plant. Zeegras is groeit als plant in zee, de stengel is sterk, slijtvast en kleurecht (niet geverfd). Zeegras is geschikt voor bijna alle doeleinden zoals in de woonkamer, slaapkamer, kantoor aan huis maar niet voor uw trap. Voor de trap is de stengel slecht buigzaam. Zeegras tapijten bijvoorbeeld zijn warm, duurzaam, ecologisch en een verantwoorde vloerbedekking. Puur natuur onder uw voeten!

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bronnen: 

https://www.rivafoam.nl/wat-is-polyurethaan-pu-schuim
https://www.opmaatzagen.nl/klustips/alles-over-mdf-je-leest-het-hier
https://www.vega.com/nl-nl/bedrijf/blog/2019
https://www.furnea.nl/blogs/wooninspiratie/voordelen-melamine-meubels/
https://harswdka.wordpress.com/2010/02/28/wat-is-hars/
https://www.natuur-tapijt.nl/zeegras
https://waarzitwatin.nl/stoffen/polystyreen


 

 

Terug naar blog